Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Амброзія полинолиста – небезпечна рослина, карантинний бур’ян нашої місцевості.

Дата: 17.08.2021 11:11
Кількість переглядів: 122

Фото без опису

Для багатьох пересічних громадян назва рослини «амброзія полинолиста» асоціюється у першу чергу із тяжкою алергічною реакцією, на яку страждають багато наших співвітчизників.

Амброзія полинолиста – один з небезпечних карантинних бур’янів. Це однорічна рослина родини складноцвітних. Через свою виняткову шкодочинність, негативний вплив на здоров’я людей амброзія посідає одне з перших місць серед злісних бур’янів.

http://gorod-online.net/text/270/img/11a.jpg Амброзія полинолиста розмножується лише насінням, котре утворюється в великій кількості. Невеликі рослини продукують 50–3000 насінин, добре розвинуті можуть давати до 40 тис., а окремі екземпляри – до 100 тис. Свіжозібрані насінини не проростають, вони знаходяться в стані біологічного спокою близько 4-6 місяців. Насіння зберігає свою схожість протягом багатьох років (до 40 років) і здатне проростати навіть у недозрілій формі. Недозріле насіння здатне дозрівати – як в полі в грунті, так і в складах і коморах, – і в подальшому проростати.

Перші сходи з’являються в квітні. Цвітіння починається в кінці липня і триває до вересня. Такий тривалий період цвітіння пояснюється нерівномірним дозріванням і розпусканням квіток в межах однієї рослини. Цвітіння починається з нижніх квіток і поступово просувається на верхні. Плодоносить бур’ян у вересні-жовтні.

Амброзія полинолиста, розвиваючи потужну надземну масу і кореневу систему, збіднює і висушує ґрунт. При середній густоті стояння рослина використовує з 1 га площі до 2000 т води, що відповідає 200 мм опадів, виносить з ґрунту поживні речовини. В результаті цього урожай сільгоспкультур різко знижується, а при сильному забур’яненні повністю гине.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном. Під час цвітіння кожна рослина амброзії утворює мільярди пилкових зерен (пилок), які переносяться вітром на великі відстані, викликаючи у чутливих людей алергічне захворювання – поліноз. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очей, з’являється нежить, сльозотеча, розвивається астма.

Щоб запобігти розповсюдженню амброзії необхідно:

·  проводити своєчасне виявлення амброзії з подальшим її знищенням;

· прополювати та виривати з корінням до цвітіння, в період, коли вона досягає 15-20 см (травень-серпень). У цей час рослина легко виривається і такий спосіб є досить ефективним.;

· скошувати рослини в період утворення зелених плодів, доки не висипалось насіння. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і галузитися, тому скошування необхідно проводити по мірі відростання бур’яну (3-4 рази на літо).

Для очищення полів від амброзії полинолистої вирішальне значення мають агротехнічні методи - комплексний підхід до вирощування сільгосп культур. Густі і добре розвинені посіви озимих сильно пригнічують бур’ян, який гине до цвітіння, особливо при повторних посівах культур. Посіви пізніх просапних культур є джерелами засмічення полів амброзією.

Особливу увагу при боротьбі з амброзією полинолистою слід приділяти необроблюваним землям: смугам відчуження шосейних і залізничних доріг, ліній електропередач, зрошувальним системам, пустирям, вигонам. По можливості, такі землі повинні засіватися багаторічними злаковими травами і їх сумішами з бобовими. Травосуміші утворюють більш щільний травостій і витісняють бур’ян.

Хімічні методи боротьби можна проводити у господарствах на великих площах. Застосовуються препарати, які рекомендовані «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених в Україні».

Рецепти «подолання» ворога для власників присадибних ділянок прості: необхідно кілька разів протягом літа його скошувати, щоб рослина не встигала зацвісти. А найкращий варіант - виривати її з корінням. 

Вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною треба усім разом.

Звертаємося до мешканців населених пунктів, підприємств, організацій, закладів освіти з проханням прийняти участь в виконанні заходів щодо боротьби з карантинними рослинами, та не допустити розповсюдження карантинних рослин на території селища, району, також попереджуємо про особисту адміністративну відповідальність за порушення фітосанітарного законодавства, що статтею 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладання штрафу на громадян від 3 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 8 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. При виявленні вогнищ амброзії полинолистої необхідно повідомити  по тел.: 048(59)40107 або звернутися за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Центральна, 112/10.

 

Головний спеціаліст відділу карантину рослин

управління фітосанітарної безпеки, контролю в

сфері насінництва та розсадництва

ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області,

Державний фітосанітарний інспектор                                           Р.Д.Нікулін


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь