Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Робіть вибір овочевих та баштанних культур  правильно !

Дата: 08.02.2022 09:05
Кількість переглядів: 66

З метою недопущення в обіг насіння овочевих, баштанних, квітково – декоративних, багаторічних трав, садивного матеріалу та саджанців Держпродспоживслужба повідомляє, що відповідно до  Закону України “Про насіння та садивний матеріал» та правил торгівлі на ринках забороняється продаж насіння с/г культур без результатів лабораторного випробування.

Чинним законодавством передбачено основні вимоги до суб’єктів реалізації насіння овочів у частині пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння задля збереження його посівних якостей.

Відповідно до ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» насіння повинне бути фасоване у спожиткові тари (пакети з паперу, плівки, мішки, мішечки, торбинки, банки бляшані, картонні) та маркованими етикетками. Маркування наносять безпосередньо на упаковку або наклеюють.

Етикетка повинна містити інформацію про запаковане насіння, яка повністю відобразить його якість споживачеві, а саме: назва країни – виробника; назва і товарний знак, юридична адреса підприємства, де пакували насіння; культура,  сорт, гібрид; категорія, генерація; сортова чистота (типовість); схожість; рік урожаю; номер насіннєвої партії; Маса – грами, або кількість насінин; документ на насіння (назва, номер); коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради з вирощування).

Згідно ст.17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами:

– насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;

– садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якост

Продаж та висів насіння, яке не перевірене в лабораторіях або не відповідає вимогам нормативних документів, забороняється згідно ст.15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал».

Виходячи з вищевикладеного просимо, Вас, при купівлі насіння для реалізації  та купуючи його у реалізаторів звертати увагу на показники які вам пропонують та вимагайте відповідні документи.

Фото без опису

 

Головний спеціаліст відділу контролю у сфері

насінництва та розсадництва                                                                           О.І.Нікорчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь