Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Що робити, якщо Ви стали свідком продажу гуманітарної допомоги

Дата: 19.04.2022 14:24
Кількість переглядів: 100

В період воєнного часу складно назвати демократичну країну світу, громадяни якої не направляли б в Україну гуманітарну допомогу. Хоча гуманітарна допомога за своєю суттю – це добровільні пожертви як у вигляді предметів та товарів, так і у вигляді коштів, отримання яких які не має і не може мати на меті отриманні прибутку, трапляються випадки продажу товарів, які передаються українцям в якості гуманітарної допомоги. Це може бути, наприклад, товари без обов’язкового українського маркування або навіть мати написи, що товар отриманий саме як гуманітарна допомога.

З метою недопущення таких випадків внесено зміни до Кримінального кодексу України (https://goo.su/oHSs), а саме доповнено статтею 201-2 якою заборонено:

???? продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги;

???? використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги;

???? укладання інших правочинів щодо розпоряджання майном.

Під час воєнного стану таки дії караються позбавленням волі строком до 7?? років

Що робити, якщо Ви стали свідком продажу гуманітарної допомоги?

Українська Волонтерська Служба розробила поради для тих, хто став свідком продажу товарів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога

???? Зафіксуйте товар, який Ви побачили у продажу, на фото чи відео. Пам’ятайте, зйомка у публічному місці дозволена, якщо мова йде про фіксацію можливого правопорушення, така інформація не може вважатися конфіденційною, відтак заборону зйомки можна ігнорувати. Однак не забувайте, що ваша мета – не скандал, а фіксація фактів та передача інформації правоохоронцям.

???? Зверніться до адміністрації магазину. Вкажіть адміністрації магазину на можливі порушення законодавства щодо поводження з гуманітарною допомогою. Пам’ятайте, ви як споживач маєте повне право звернутися з проханням надати сертифікат якості або іншу супровідну документацію на товар, яка б підтвердила законність його реалізації.

???? Повідомте про можливе правопорушення. Зверніться до поліції за телефоном 102 або за додатковими номерами телефонів правоохоронних органів, або на гарячу лінію СБУ 0-800-501-482, або на відповідну електронну пошту [email protected]. У повідомленні обов’язково вкажіть адресу місця, де помітили продаж, та чітко опишіть обставини того, що сталося. Згодом поцікавтесь результатами розгляду вашого повідомлення.

Джерело - https://goo.su/W3GLfQI

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь