Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Політичні репресії 1937-1938 років: причини, масштаби, наслідки

Дата: 12.05.2022 15:50
Кількість переглядів: 150

1937-1938 рр. увійшли в історію країни як роки «Великого терору». Цей період був вищою точкою репресивної політики, піком політичних репресій, які широко застосовувались правлячим режимом.

Початком «Великого терору» був сумнозвісний Пленум ЦК ВКП(б), на якому з доповіддю «Про недоліки партійної праці та заходи ліквідації троцькістських та інших дворушників» виступив І.В. Сталін, де повторив свій відомий висновок про загострення класової боротьби. Відразу почалися арешти по всій території країни, фактично, це було чітко сформульоване перед НКВС СРСР завдання на знищення «ворогів народу». Органи НКВС розкривали сотні контрреволюційних організацій, в країні було відкрито жіночі табори дружин викритих зрадників батьківщини та дитячі будинки. Караючий меч НКВС повинен був вразити численних ворогів незалежно від їх місця знаходження. Ці постанови та накази породили у суспільстві атмосферу страху, безвиході, подвійної моралі, доносів. Усюди відбувався пошук «ворогів народу» і «шпигунів».Сталін був незадоволений тим, як київський партійно-радянський центр здійснює керівництво репресіями в 1937 р. і це незадоволення дорого обійшлося всім українським керівникам. На Україну припала приблизно п`ята частина загальносоюзних арештів і розстрілів.

Масові політичні репресії 1937-1938 рр. завершили формування жорстокого тоталітарного режиму в СРСР. Нагнітаючий терор, страх, виключив у суспільстві будь який опір владі. Репресії обезголовили промисловість, армію, сферу науки і культури, правоохоронні органи. У Червоній Армії напередодні Великої Вітчизняної війни було незаконно репресовано десятки тисяч кадрових офіцерів.

Протягом «Великого терору» була випробувана політика масового насильницького переселення, її жертвами стали десятки депортованих народів.

1937-1938 роки – це гігантський масштаб репресій, плановий характер арештів і розстрілів, фальсифікація обвинувачень заарештованим, тортури і катування під час допитів, закритий характер судочинства, офіційна неправда про долі розстріляних, десятки тисяч ув`язнених у спеціальні табори вдів, чиї чоловіки були страчені, сотні тисяч сиріт 1937р. – людей з украденим дитинством і зламаною юністю. Це епоха повного зсуву в народній свідомості правового розуміння та впровадження хибного поняття того, що СРСР – найдемократичніша країна в світі.

Пам`ять про терор – це спільна пам`ять народу. Нам треба пам`ятати про ці похмурі сторінки історії минулого і зробити все, щоб в майбутньому не повторилося подібної трагедії, тому запрошуємо всіх, кому не байдужа дана тема, детально ознайомитися з документами та матеріалами виставки, яка проходить у приміщенні загальної бібліотеки, а також у бібліотеках інститутів НАВС.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь