Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Фальсифіковані пестициди та наслідки їх використання.

Дата: 24.05.2022 15:01
Кількість переглядів: 167

Сучасне землеробство для отримання високих та якісних врожаїв потребує не лише необхідних ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, палива, але і застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів.         Пестициди – це хімічні речовини, які покликані зберігати рослини, захищаючи їх від шкідливих організмів. Застосування пестицидів допомагає контролювати розвиток бур’янів, шкідників та хвороб, захищати продовольчі культури на етапі росту, а також забезпечувати високу якість та лежкість  свіжих фруктів та овочів.

      Згідно ЗУ «Про захист рослин» під ЗЗР розуміються  препарати, які вміщують одну або декілька діючих речовин і використовуються з метою захисту рослин або продукції рослинництва від шкідливих організмів та знищення небажаних рослин або окремих їх частин.

       Усі ЗЗР, в тому числі і пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів» та доповнення до нього.

       Пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України повинні мати офіційну державну реєстрацію  та відповідати таким вимогам:

       мати  високу біологічну ефективність щодо цільового призначення;

       бути безпечними для здоров'я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

               відповідати державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним

       документам; 

         Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди - продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

      З кожним роком зростає непоправна шкода, завдана фальсифікованими засобами захисту рослин аграріям, які застосовують контрафактну продукцію. Цієї шкоди також зазнають всі споживачі кінцевої сільськогосподарської продукції, котрі стають заручниками і потенційними жертвами небезпечних пестицидів.

      На відміну від зареєстрованих препаратів, які перед тим, як потрапити на ринок, проходять всі етапи реєстраційних випробувань та досліджень, то нелегальні – залишаються поза межами перевірок на відповідність нормативним документам і тому непридатні до використання. Підробки становлять велику загрозу для фермерів, пошкоджуючи посіви та підриваючи їхню репутацію, а також наражаючи людей на небезпеку під час внесення.

            Щоб уникнути придбання фальсифікованих  препаратів необхідно:

      купувати пестициди  лише в спеціалізованих магазинах  по продажу засобів захисту рослин та насіння, в офіційних дистриб’юторів відомих фірм - виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;

          знати, що роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;

          під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості;

           звертати особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці:  голограма,    захисні    плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою;

           знати, що інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії,  ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування, техніки безпеки при  застосуванні того чи іншого препарату.

      Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

     Пам’ятайте:  підроблені пестициди і агрохімікати шкідливі для здоров’я людей, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв.

 

Державний фіто санітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби                                       Бойко В.П.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь