Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Не купуйте дикорослі гриби!

Дата: 05.08.2022 13:22
Кількість переглядів: 80

З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони урізноманітнюють меню здорової людини. В той же час наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити отруєння.

У 2021 році в Україні зареєстрували 126 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 189 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.

Часто покупець не дуже розбирається у грибних видах, а також може отримати від продавця неправдиву інформацію стосовно того де саме збирався урожай, чи гарантовано екологічно чистий простір (відсутність поблизу звалищ, шкідливих виробництв, автошляхів, обробок лісу хімічними речовинами, радіаційного забруднення тощо). В спеку гриби сильніше накопичують токсини. Також занадто молоді чи старі гриби легко переплутати з отруйними. Особливо слід остерігатися пластинчатих грибів.

Щодо консервованих, які нажаль, також зустрічаються в місцях стихійної торгівлі, то покупцеві слід пам'ятати, що неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Необхідно враховувати, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут. Отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року.

Тому, щоб не отруїтися грибам необхідно не купувати гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі, а краще взагалі замінити їх грибами, вирощеними штучно (шампіньйони, гливи), котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації у встановлених місцях торгівлі.На зображенні може бути: їжа та текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь