Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Пам'ятка для роботодавця щодо організації розслідування нещасного випадку на виробництві

Дата: 09.09.2022 08:46
Кількість переглядів: 60

Розслідування нещасних випадків на виробництві проводиться відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337 (далі – Порядок).

У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт чи інша уповноважена особа підприємства (установи, організації) зобов’язані:

-     терміново організувати надання першої домедичної допомоги потерпілому та забезпечити у разі потреби його направлення до закладу охорони здоров’я;

-     негайно повідомити роботодавцеві про те, що сталося;

-    зберегти до прибуття комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку, якщо це не загрожує життю та здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків або порушення виробничих процесів.

Роботодавець зобов'язаний:

1. Протягом двох години повідомити з використанням засобів зв'язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок згідно з додатком 2 (п.8 Порядку):

-     територіальному органові Державної служби України з питань праці (далі – Держпраці);

-     робочому органові Фонду соціального страхування України (далі – Фонд);

-     керівникові підприємства (установи, організації), на території якого стався нещасний випадок, якщо потерпілий є працівником іншого підприємства (установи, організації);

-     керівникові первинної організації профспілки незалежно від членства потерпілого в профспілці (у разі наявності на підприємстві (в установі, організації) кількох профспілок - керівникові профспілки, членом якої є потерпілий), а у разі відсутності профспілки - уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці;

-     уповноваженому органові чи наглядовій раді підприємства (у разі її утворення);

-     органові ДСНС у разі, коли нещасний випадок стався внаслідок пожежі.

2. Наказом по підприємству (установі, організації) не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок утворити комісію з розслідування нещасного випадку, що не підлягає спеціальному розслідуванню (далі - комісія) (п.12 Порядку).

До складу комісії входять:

-     керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії);

-     представник робочого органу Фонду;

-     представник первинної організації профспілки (у разі її відсутності - уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці);

-     лікар з гігієни праці територіального органу Держпраці (у разі настання гострого професійного захворювання (отруєння);

-     інші представники підприємства (установи, організації), посадові особи органів Держпродспоживслужби, ДСНС (у разі потреби та за відповідним погодженням).

До складу комісії не може входити безпосередній керівник потерпілого (п.13 Порядку).

Держпраці та/або її територіальним органом утворюється комісія із спеціального розслідування (п. 14 Порядку).

3. Створити належні умови для роботи комісії (п.45 Порядку).

Розслідування нещасного випадку комісією підприємства (установи, організації) проводиться протягом п’яти робочих днів з дня утворення комісії.

У разі виникнення потреби у проведенні лабораторних досліджень, експертизи, випробувань для встановлення обставин і причин настання нещасного випадку та у випадках, зазначених у пункті 43 цього Порядку, розслідування може бути продовжене роботодавцем за письмовим погодженням з територіальним органом Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння) або за місцезнаходженням підприємства (установи, організації) (у разі події (аварії, катастрофи тощо) під час руху транспортних засобів усіх видів) до отримання відповідних висновків, матеріалів, відповідей, пояснень тощо (п. 30 Порядку).

4. Розглянути протягом двох робочих днів після складення акту за формою  Н-1 матеріали розслідування нещасного випадку, підготовлені комісією, затвердити примірники акту за формою Н-1 (п. 45 Порядку).

5. Протягом двох робочих днів після затвердження акту за формою Н-1 видати наказ про вжиття запропонованих комісією заходів до запобігання виникненню подібних нещасних випадків у визначені в акті за формою Н-1 строки та надати (надіслати) його органам та установам, представники яких брали участь у розслідуванні, у подальшому в письмовій формі інформувати їх про стан вжиття заходів (п. 45 Порядку).

6. Протягом трьох робочих днів після формування матеріалів розслідування надіслати їх органам та установам, які визначені у п. 47 Порядку.

Потерпілому, членам його сім’ї чи уповноваженій ними особі надати акт за формою Н-1 разом з документами, зазначеними у пункті 12 приміток до додатка 11.

7. Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності потерпілого протягом 10 робочих днів скласти відомості про наслідки нещасного випадку за формою Н-2 згідно з додатком 25 та протягом трьох робочих днів надіслати організаціям та особам, яким надсилались акти за формою Н-1, додати до матеріалів розслідування та зберігати разом з ними відповідно до вимог цього Порядку (п. 64 Порядку).

 

           У разі настання нещасного випадку та за отриманням консультацій з питань охорони праці звертайтесь до Роздільнянського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області: м. Роздільна, вул. Європейська, 46. Тел. роб.: 3-15-00.  

 

Страховий експерт з охорони праці

Роздільнянського відділення управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України в Одеській області                               Дячук О.Ю.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь