Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Безбар’єрність

Дата: 27.01.2023 13:34
Кількість переглядів: 41

Напередодні Олена Зеленська спілкувалася зі студентами-архітекторами – майбутніми композиторами просторів, чиї підходи і рішення будуть ключовими у відновленні наших міст.

Цей процес обов’язково мусить враховувати принципи безбар’єрності, тож перша леді згадала про особливий інструмент, який буде корисним для професійної спільноти 

 Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник, що складається із чотирьох розділів. Він стане у нагоді архітекторам, проєктувальникам, будівельникам, замовникам, загалом – усім, хто хоче і може змінювати простір навколо на безбар'єрний.

Перший розділ Альбому (про доступні ґанки та подвір'я), було презентовано у мирний час, а після повномасштабного вторгнення РФ – адаптовано до умов воєнного. Наприклад, від дає рекомендації, які будівлі обирати для облаштування прихистків, які двері не можна використовувати для евакуації поранених тощо 

Нові розділи Альбому, присвячені вуличній інфраструктурі, громадському простору, громадським будівлям та спорудам, теж враховують нові реалії. До прикладу:

 описують параметри для вільного проходу в місцях встановлення протитанкових їжаків, інших оборонних конструкцій;

 вказують на важливість облаштування у притулках доступних кімнат догляду за дитиною;

 на необхідність піктограм і простих описів в укриттях, пунктах обігріву, щоб легше зорієнтуватися людині у стресі чи з ментальними порушеннями.

Альбом створювався разом із архітекторами, спеціалістами у сфері будівництва, науковцями у сфері людського різноманіття, представниками громадянського суспільства та маломобільних груп населення. Проведено величезну роботу, яка в контексті відбудови (ми дуже на це сподіваємося ), матиме неоціненне значення.

Для нас, як для виконавчих партнерів проєкту, цей посібник, його наповнення і викладене у ньому – це також про повагу і турботу:

 до наших міст, які продовжують шрамувати та руйнувати російські ракети, але які обов’язково оживуть

 до наших захисників і захисниць, які отримують поранення та травми на полі бою, але які повернуться додому, де все має бути доступним і комфортним для них

 до наших мирних громадян, які через постійні ракетні та дронові атаки отримують труднощі з мобільністю, проблеми зі здоров’ям тощо

Альбом просуває людиноцентричний підхід до проєктування, коли у підсумку однаково зручно і комфортно буде усім без виключення. Він пропонує нову філософію, яка не зводиться лише до фізичної доступності, а й спрямована на трансформацію у сприйнятті й ставленні до різних людей і їхніх потреб.

Завантажуйте Альбом та поширюйте його  https://bit.ly/3Ji1SS3

 Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано Безбар'єрність спільно з Мінрегіон у рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія GIZ Ukraine за фінансування Урядів Німеччини (Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew) та Швейцарії (Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні). Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.

#bezbariernist #безбарєрність #barrierfree

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь