Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Робіть вибір овочевих та баштанних культур правильно!

Дата: 06.02.2023 15:52
Кількість переглядів: 53

З метою недопущення в обіг неякісного насіння та запобігання придбанню споживачами контрафактного, фальсифікованого насіння овочевих, баштанних, квітково-декоративних, багаторічних трав або садивного матеріалу спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області надають важливі роз’яснення, які регулюють обіг насіння та садивного матеріалу. Відповідно до Закону України «Про насіння та садивний матеріал» і правил торгівлі на ринках забороняється реалізація насіння сільськогосподарських культур без результатів лабораторного випробування.

Чинним законодавством передбачено основні вимоги до суб’єктів реалізації насіння овочів у частині пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння задля збереження його посівних якостей. Відповідно до ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» насіння повинне бути фасоване у спожиткові тари (пакети з паперу, плівки, мішки, мішечки, торбинки, банки бляшані, картонні) та маркованими етикетками. Маркування наносять безпосередньо на упаковку або наклеюють.

Етикетка повинна містити інформацію про запаковане насіння, яка повністю відобразить його якість споживачеві, а саме: назву країни – виробника; назву і товарний знак; юридичну адресу підприємства, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид; категорію, генерацію; сортову чистоту (типовість); схожість; рік урожаю; номер насіннєвої партії; масу – грами, або кількість насінин; документ на насіння (назва, номер); коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради з вирощування).

Згідно ст.17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами:

  • насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;

  • садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

Використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється. Тому радимо споживачам при купівлі насіння для реалізації та, купуючи його у реалізаторів, звертати увагу на показники, які вам пропонують, та вимагати відповідні документи. 

Головний спеціаліст відділу контролю у

сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління

фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби

в Одеській області                                                                                                             Ольга  Нікорчук


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь