Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Робіть вибір овочевих та баштанних культур правильно!

Дата: 06.02.2023 15:52
Кількість переглядів: 51

З метою недопущення в обіг неякісного насіння та запобігання придбанню споживачами контрафактного, фальсифікованого насіння овочевих, баштанних, квітково-декоративних, багаторічних трав або садивного матеріалу спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області надають важливі роз’яснення, які регулюють обіг насіння та садивного матеріалу. Відповідно до Закону України «Про насіння та садивний матеріал» і правил торгівлі на ринках забороняється реалізація насіння сільськогосподарських культур без результатів лабораторного випробування.

Чинним законодавством передбачено основні вимоги до суб’єктів реалізації насіння овочів у частині пакування, маркування, транспортування та зберігання насіння задля збереження його посівних якостей. Відповідно до ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» насіння повинне бути фасоване у спожиткові тари (пакети з паперу, плівки, мішки, мішечки, торбинки, банки бляшані, картонні) та маркованими етикетками. Маркування наносять безпосередньо на упаковку або наклеюють.

Етикетка повинна містити інформацію про запаковане насіння, яка повністю відобразить його якість споживачеві, а саме: назву країни – виробника; назву і товарний знак; юридичну адресу підприємства, де пакували насіння; культуру, сорт, гібрид; категорію, генерацію; сортову чистоту (типовість); схожість; рік урожаю; номер насіннєвої партії; масу – грами, або кількість насінин; документ на насіння (назва, номер); коротку інформацію про культуру (сорт, гібрид, поради з вирощування).

Згідно ст.17 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися сертифікатами:

  • насіння – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;

  • садивний матеріал – сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

Використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється. Тому радимо споживачам при купівлі насіння для реалізації та, купуючи його у реалізаторів, звертати увагу на показники, які вам пропонують, та вимагати відповідні документи. 

Головний спеціаліст відділу контролю у

сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління

фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби

в Одеській області                                                                                                             Ольга  Нікорчук


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь