Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Ярий ячмінь. Переваги в ярій зерновій групі.

Дата: 27.02.2023 16:40
Кількість переглядів: 57

Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, котрі не встигли засіяти восени ? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути  якраз висів інших культур ярої групи – одним представником якої, є ярий ячмінь.

              Ячмінь наразі є однією з найпоширеніших зернових культур у світі загалом і в Україні зокрема, а ще це одна з найбільш давніх куль­тур на землі. На території нашої держави вирощують і озимий і ярий ячмінь. Потенціал цих культур майже ідентичний, але є і особливості.  З кожним роком кліматичні умови змінюються і на превиликий жаль в нашій зоні ризикованого землеробства майже кожен  рік  в період вегетації , коли формується основна маса зернових не вистачає вологи, а  малосніжні зими  не накопичують глибинної вологи. А бувають роки коли озимина вимерзає  взагалі і гибне. Тож настає питання пересіву. Чим? За звичай пересівають кукурудзою або соняшником, тим самим незалишаючи стерню як попередник під наступні культури. А щоб утримати сівозміну, то кращ за все пересіяти якісним насінням ярого  ячменю. Бо при дотриманні технології по мінеральним добривам та захисту від шкідників і збудників хвороб  навіть при 60-70 мм весняних дощів дозволить  отримати урожай до 40 ц/га.  А на відміну від ярого, озимий ячмінь вегетує за рахунок накопиченної за зиму вологи в нижніх горизонтах грунту. А якщо вона відсутня? Звісно ж рослина в повному обсязі не розкриє свій потенціал, що негативно  позначеться  на отриманні якісного врожаю.                                 

           Разом з тим ярий яч­мінь характеризується значною стійкістю проти високих темпера­тур, легко витримуючи підвищення їх до 38 — 40 °С. Серед хлібів першої групи він  є найбільш посухостійким. 

           Отже порада сільгоспвиробникам, звернути увагу на  цю особливість. Та зазвичай мати в своєму арсеналі  як страхфонд цю культуру.

           Крім того ярий ячмінь, як і будь-яка інша культура, має і інші свої переваги, а саме  господарське значення  і воно дуже вагоме. Його  використовують як продовольчу, технічну і кормову культуру. З нього виготовляють крупу і борошно. Зерно ячменю широко використовують у пивоварній і спиртовій промисловості.Це одна з найцінніших фуражних культур. Зерно ячменю широко застосовують для годівлі свиней, великої рогатої худоби, овець. Якщо тваринам згодовувати ячмінну дерть, то підвищується якість м'яса, молока і масла. Ярий  ячмінь вирощують також на зелений корм у сумішках з викою, горохом та іншими культурами. Це одна з високоврожайних  культур. Врожайність інтенсивних сортів ярого ячменю часто вища, ніж інших зернових. Певною мірою пояснюється це тим, що вирощують ярий ячмінь на кращих землях і після добрих попередників у сівозміні. 

          Також це найбільш скоростигла яра зернова культура. Одна з найбільш поширених зернових у світі. Гарний попередник. Найменш вибагливий до обробок серед злакових. У посушливих районах ярий ячмінь урожайніший, ніж пшениця. І головне , що досі важливо, наявні сорти ярого ячменю вітчизняної селекції добре пристосовані до погодних примхів.

    Головний спеціаліст відділу контролю у

 сфері насінництва, розсадництва та якості зерна  

 Держпродспоживслужби в Одеській області                                                              Ольга НІКОРЧУК

Немає опису світлини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь