Ярий ячмінь. Переваги в ярій зерновій групі.
Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, котрі не встигли засіяти восени ? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути якраз висів інших культур ярої групи – одним представником якої, є ярий ячмінь.
Ячмінь наразі є однією з найпоширеніших зернових культур у світі загалом і в Україні зокрема, а ще це одна з найбільш давніх культур на землі. На території нашої держави вирощують і озимий і ярий ячмінь. Потенціал цих культур майже ідентичний, але є і особливості. З кожним роком кліматичні умови змінюються і на превиликий жаль в нашій зоні ризикованого землеробства майже кожен рік в період вегетації , коли формується основна маса зернових не вистачає вологи, а малосніжні зими не накопичують глибинної вологи. А бувають роки коли озимина вимерзає взагалі і гибне. Тож настає питання пересіву. Чим? За звичай пересівають кукурудзою або соняшником, тим самим незалишаючи стерню як попередник під наступні культури. А щоб утримати сівозміну, то кращ за все пересіяти якісним насінням ярого ячменю. Бо при дотриманні технології по мінеральним добривам та захисту від шкідників і збудників хвороб навіть при 60-70 мм весняних дощів дозволить отримати урожай до 40 ц/га. А на відміну від ярого, озимий ячмінь вегетує за рахунок накопиченної за зиму вологи в нижніх горизонтах грунту. А якщо вона відсутня? Звісно ж рослина в повному обсязі не розкриє свій потенціал, що негативно позначеться на отриманні якісного врожаю.
Разом з тим ярий ячмінь характеризується значною стійкістю проти високих температур, легко витримуючи підвищення їх до 38 — 40 °С. Серед хлібів першої групи він є найбільш посухостійким.
Отже порада сільгоспвиробникам, звернути увагу на цю особливість. Та зазвичай мати в своєму арсеналі як страхфонд цю культуру.
Крім того ярий ячмінь, як і будь-яка інша культура, має і інші свої переваги, а саме господарське значення і воно дуже вагоме. Його використовують як продовольчу, технічну і кормову культуру. З нього виготовляють крупу і борошно. Зерно ячменю широко використовують у пивоварній і спиртовій промисловості.Це одна з найцінніших фуражних культур. Зерно ячменю широко застосовують для годівлі свиней, великої рогатої худоби, овець. Якщо тваринам згодовувати ячмінну дерть, то підвищується якість м'яса, молока і масла. Ярий ячмінь вирощують також на зелений корм у сумішках з викою, горохом та іншими культурами. Це одна з високоврожайних культур. Врожайність інтенсивних сортів ярого ячменю часто вища, ніж інших зернових. Певною мірою пояснюється це тим, що вирощують ярий ячмінь на кращих землях і після добрих попередників у сівозміні.
Також це найбільш скоростигла яра зернова культура. Одна з найбільш поширених зернових у світі. Гарний попередник. Найменш вибагливий до обробок серед злакових. У посушливих районах ярий ячмінь урожайніший, ніж пшениця. І головне , що досі важливо, наявні сорти ярого ячменю вітчизняної селекції добре пристосовані до погодних примхів.
Головний спеціаліст відділу контролю у
сфері насінництва, розсадництва та якості зерна
Держпродспоживслужби в Одеській області Ольга НІКОРЧУК