Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Ярий ячмінь. Переваги в ярій зерновій групі.

Дата: 27.02.2023 16:40
Кількість переглядів: 53

Чим можна пересіяти площі зі слабкою озиминою або ж поля, котрі не встигли засіяти восени ? Звісно, що навесні їх будуть засівати, і в більшості випадків це буде соняшник, незважаючи на очевидну перенасиченість цією культурою сівозміни. Натомість більш ефективним рішенням може бути  якраз висів інших культур ярої групи – одним представником якої, є ярий ячмінь.

              Ячмінь наразі є однією з найпоширеніших зернових культур у світі загалом і в Україні зокрема, а ще це одна з найбільш давніх куль­тур на землі. На території нашої держави вирощують і озимий і ярий ячмінь. Потенціал цих культур майже ідентичний, але є і особливості.  З кожним роком кліматичні умови змінюються і на превиликий жаль в нашій зоні ризикованого землеробства майже кожен  рік  в період вегетації , коли формується основна маса зернових не вистачає вологи, а  малосніжні зими  не накопичують глибинної вологи. А бувають роки коли озимина вимерзає  взагалі і гибне. Тож настає питання пересіву. Чим? За звичай пересівають кукурудзою або соняшником, тим самим незалишаючи стерню як попередник під наступні культури. А щоб утримати сівозміну, то кращ за все пересіяти якісним насінням ярого  ячменю. Бо при дотриманні технології по мінеральним добривам та захисту від шкідників і збудників хвороб  навіть при 60-70 мм весняних дощів дозволить  отримати урожай до 40 ц/га.  А на відміну від ярого, озимий ячмінь вегетує за рахунок накопиченної за зиму вологи в нижніх горизонтах грунту. А якщо вона відсутня? Звісно ж рослина в повному обсязі не розкриє свій потенціал, що негативно  позначеться  на отриманні якісного врожаю.                                 

           Разом з тим ярий яч­мінь характеризується значною стійкістю проти високих темпера­тур, легко витримуючи підвищення їх до 38 — 40 °С. Серед хлібів першої групи він  є найбільш посухостійким. 

           Отже порада сільгоспвиробникам, звернути увагу на  цю особливість. Та зазвичай мати в своєму арсеналі  як страхфонд цю культуру.

           Крім того ярий ячмінь, як і будь-яка інша культура, має і інші свої переваги, а саме  господарське значення  і воно дуже вагоме. Його  використовують як продовольчу, технічну і кормову культуру. З нього виготовляють крупу і борошно. Зерно ячменю широко використовують у пивоварній і спиртовій промисловості.Це одна з найцінніших фуражних культур. Зерно ячменю широко застосовують для годівлі свиней, великої рогатої худоби, овець. Якщо тваринам згодовувати ячмінну дерть, то підвищується якість м'яса, молока і масла. Ярий  ячмінь вирощують також на зелений корм у сумішках з викою, горохом та іншими культурами. Це одна з високоврожайних  культур. Врожайність інтенсивних сортів ярого ячменю часто вища, ніж інших зернових. Певною мірою пояснюється це тим, що вирощують ярий ячмінь на кращих землях і після добрих попередників у сівозміні. 

          Також це найбільш скоростигла яра зернова культура. Одна з найбільш поширених зернових у світі. Гарний попередник. Найменш вибагливий до обробок серед злакових. У посушливих районах ярий ячмінь урожайніший, ніж пшениця. І головне , що досі важливо, наявні сорти ярого ячменю вітчизняної селекції добре пристосовані до погодних примхів.

    Головний спеціаліст відділу контролю у

 сфері насінництва, розсадництва та якості зерна  

 Держпродспоживслужби в Одеській області                                                              Ольга НІКОРЧУК

Немає опису світлини.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь