Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Гірчиця - економічно приваблива культура

Дата: 14.03.2023 11:31
Кількість переглядів: 99

Особливістю сучасного світового агробізнесу є прогресивне зростання виробництва енергетичних культур, передусім олійних. Щороку попит на олійні культури тільки зростає. У пошуках високо- продуктивних ефіроолій-них культур науковці та представники бізнесу все більше звертають увагу на гірчицю.

Гірчиця (Sinápis) – перше за все, джерело цінної харчової олії. Але розглядати гірчицю як сировину для її отримання недоцільно, адже на сьогодні існують технології майже 100% використання не лише насіння, продуктів його первинної переробки, а й незернової частини врожаю.

• Побічний продукт – це гірчичний шрот, який після переробки перетворюється на гірчичний порошок – продукт, що ціниться на вітчизняному та зовнішньому ринках на рівні з олією.

• Олію гірчиці використовують у харчовій, кондитерській, консервній, маргариновій, миловарній, парфумерній та лакофарбовій промисловості.

• Природні антисептичні властивості, які зумовлені специфічним хімічним складом та наявністю ефірної олії, дозволяють застосовувати її в медицині.

• Гірчична олія довше за інші види олій зберігає свої якості.

Гірчиця – невибаглива до умов навколишнього середовища культура, росте майже на всіх видах ґрунту, навіть може рости на низько родючих ґрунтах.

Оптимальний строк сівби – ранній період, одночасно з ранніми зерновими культурами. Продуктивне споживання запасів вологи у ґрунті робить культуру стійкішою до посухи. Завдяки раннім строкам сівби гірчиця ефективно використовує осінньо-зимові запаси вологи.

Гірчицю використовують на зелений корм. Високі врожаї зеленої маси добре поїдаються тваринами. Також вона є медоносною культурою. Крім того, вона покращує властивості ґрунту, добре дренажує його шари, збільшує водопроникність, аерацію, пригнічує хвороби та їх збудників, сприяє накопиченню поживних речовин у ґрунтах та підвищує їх біологічну активність. Це позитивно впливає не тільки на баланс органічної речовини, але й на фітосанітарний стан посівів.

Гірчиця прекрасний попередник длязернових культур. Повернення гірчиці на колишнє місце в сівозміні можливе не раніше, ніж через чотири роки. При сприятливому росту рослини гірчиці пригнічують розвиток навіть злісних бур’янів. Однак на полях, засмічених багаторічними коренево-ростковими бур’янами, вирощувати гірчицю не слід.

Варто звернути увагу на такий дешевий і ефективний засіб удобрення ґрунту як сидеральні посіви культур, серед яких гірчиця є однією з найефективніших. Неабияким зиском є також переробка рослинних решток, що дозволяє отримати паливні брикети та пелети.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь