Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Гірчиця - економічно приваблива культура

Дата: 14.03.2023 11:31
Кількість переглядів: 66

Особливістю сучасного світового агробізнесу є прогресивне зростання виробництва енергетичних культур, передусім олійних. Щороку попит на олійні культури тільки зростає. У пошуках високо- продуктивних ефіроолій-них культур науковці та представники бізнесу все більше звертають увагу на гірчицю.

Гірчиця (Sinápis) – перше за все, джерело цінної харчової олії. Але розглядати гірчицю як сировину для її отримання недоцільно, адже на сьогодні існують технології майже 100% використання не лише насіння, продуктів його первинної переробки, а й незернової частини врожаю.

• Побічний продукт – це гірчичний шрот, який після переробки перетворюється на гірчичний порошок – продукт, що ціниться на вітчизняному та зовнішньому ринках на рівні з олією.

• Олію гірчиці використовують у харчовій, кондитерській, консервній, маргариновій, миловарній, парфумерній та лакофарбовій промисловості.

• Природні антисептичні властивості, які зумовлені специфічним хімічним складом та наявністю ефірної олії, дозволяють застосовувати її в медицині.

• Гірчична олія довше за інші види олій зберігає свої якості.

Гірчиця – невибаглива до умов навколишнього середовища культура, росте майже на всіх видах ґрунту, навіть може рости на низько родючих ґрунтах.

Оптимальний строк сівби – ранній період, одночасно з ранніми зерновими культурами. Продуктивне споживання запасів вологи у ґрунті робить культуру стійкішою до посухи. Завдяки раннім строкам сівби гірчиця ефективно використовує осінньо-зимові запаси вологи.

Гірчицю використовують на зелений корм. Високі врожаї зеленої маси добре поїдаються тваринами. Також вона є медоносною культурою. Крім того, вона покращує властивості ґрунту, добре дренажує його шари, збільшує водопроникність, аерацію, пригнічує хвороби та їх збудників, сприяє накопиченню поживних речовин у ґрунтах та підвищує їх біологічну активність. Це позитивно впливає не тільки на баланс органічної речовини, але й на фітосанітарний стан посівів.

Гірчиця прекрасний попередник длязернових культур. Повернення гірчиці на колишнє місце в сівозміні можливе не раніше, ніж через чотири роки. При сприятливому росту рослини гірчиці пригнічують розвиток навіть злісних бур’янів. Однак на полях, засмічених багаторічними коренево-ростковими бур’янами, вирощувати гірчицю не слід.

Варто звернути увагу на такий дешевий і ефективний засіб удобрення ґрунту як сидеральні посіви культур, серед яких гірчиця є однією з найефективніших. Неабияким зиском є також переробка рослинних решток, що дозволяє отримати паливні брикети та пелети.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь