Соняшник як монокультура в сівозміні
Перед початком посівної у деяких аграріїв постає питання, чи можливо отримати гарний врожай, якщо висіяти соняшник по соняшнику? Соняшник – високорентабельна культура, звісно, дуже популярна, адже продаж соняшникового насіння забезпечує високий прибуток.
Високі ціни на насіння олійного соняшнику та зниження витрат на його вирощування, порівняно з деякими іншими культурами, як-от кукурудза та ріпак, часто спонукають фермерів і деяких великих виробників, висівати соняшник повторно на тому ж самому полі. А це означає, або збільшити його частку у сівозміні й висівати його другий рік поспіль, або взагалі вирощувати в монокультурі, тобто беззмінно.
Сівба соняшнику після соняшнику можлива, і врожай теж можливо отримати. Але повторний висів, окрім очікуваного прибутку, несе певні ризики:
- підвищення рівня розвитку хвороб, які завдаватимуть основної шкоди виробництву (особливо кореневі гнилі, фузаріоз, альтернаріоз, біла і сіра гнилі та інші захворювання, які складно контролювати на соняшнику);
- збільшення кількості шкідників у посіві;
- посилення засміченості поля бур’янами, поява дводольних бур’янів (прибрати які дуже важко), падалиця;
- зниження врожайності на 15-30% та якості насіння.
У підсумку всі ці прояви неабияк приведуть до зниження прибутку від вирощування соняшнику. Аби знизити ризики (або взагалі уникнути їх) за сівби соняшнику на одному й тому ж самому полі впродовж двох років потрібно обов’язково:
- кваліфіковане обстеження поля;
- висів якісним насінням іншого гібрида;
- протруювання насіннєвого матеріалу;
- високотехнологічна система удобрення, вивезення з поля рослинних залишків;
- якісний обробіток ґрунту;
- використання до моменту висіву гербіцидів суцільної дії;
- висів гібридів, стійких до наявних у посіві хвороб.
Дотримання цих заходів суттєвого збільшує витрати та собівартість агротехнічних робіт.
Категорично не рекомендується висівати соняшник на одному й тому ж полі більше ніж два роки поспіль!
Головний спеціаліст відділу контролю у сфері
насінництва, розсадництва та якості зерна Ольга НІКОРЧУК