Напередодні 14 червня Всесвітнього дня донора нагадуємо про важливі аспекти перед донацією!
Отже, кров здають у першій половині дня! Перед цим радимо добре виспатися, а напередодні — не перевтомлюватися. За 48 годин до донації не слід вживати алкоголю та медикаментів.
Протягом доби перед здачею крові необхідно дотримуватися нескладної дієти, відмовившись від:
молочних продуктів;
яєць;
жирного м’яса, ковбас, копчених виробів;
снеків і фастфуду;
жирних солодощів.
Основу вашого меню мають складати вуглеводи — каші, макарони, картопля (печена або варена), хліб. Жири краще вживати лише рослинні, м’ясо та рибу — нежирних сортів. Ласувати можна фруктами чи сухофруктами, сухим печивом, солодкими сухариками.
Зранку перед донацією слід легко поснідати — наприклад, кашею на воді та солодким чаєм з печивом. А от каву краще не пити ні перед процедурою, ні після.
Від куріння, якщо ви палите, варто утримуватися 2 години перед здачею крові і 2 години після.
Після донації, за можливості, уникайте суттєвих фізичних навантажень та алкоголю протягом 12 годин, вдосталь їжте і пийте побільше рідини.
Більше інформації — на сайті www.donor.ua.