Ранньовесняне боронування підвищує врожайність озимих
Навіщо боронувати пшеницю ?
Застосування боронування посівів озимих культур у весняний період поліпшує їх фітосанітарний стан, забезпечує розпушення верхнього кореневмісного шару ґрунту, що сприяє кращому забезпеченню кореневої системи рослин киснем, вологою та поживними речовинами та активізує розвиток поглинальної поверхні коренів. Тим самим боронування створює сприятливі умови для успішного розвитку рослин озимих культур у ранньовесняний та літній періоди, підвищує стійкість агроценозу до несприятливих чинників середовища та дає змогу на 10-20% підвищити врожайність
Крім того, боронування вирішує такі завдання як:
• видалення відмерлих решток листкової маси рослин основної культури внаслідок дії несприятливих чинників зимівлі, а також загиблих рослин падалиці попередника та бур’янів,
• руйнування ґрунтової кірки,
• поліпшення аерації та активізація мікробіологічних процесів,
• зменшує пошкодження посівів хлібним туруном, опомізою пшеничною, гессенською, шведською та іншими злаковими мухами.
Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна (в залежності від стану посівів озимих культур) радять проводити ранньовесняне боронування посівів.
Головний спеціаліст відділу контролю у
сфері насінництв, розсадництва та якості зерна управління
фітосанітарної безпеки, Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області Ольга Нікорчук