A A A K K K
для людей із порушенням зору
Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

ПТАШИНИЙ ГРИП ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА В ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ

Дата: 22.04.2024 16:42
Кількість переглядів: 13

Грип птиці, який також називають класичною чумою птиці – представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою смертністю. Її викликає один із штамів вірусу грипу типу А. Вірус ідентифіковано у Італії на початку 20 століття. Переносниками вірусу є дикі птахи (особливо водоплавні), які мають імунітет до цієї хвороби. Домашня птиця, особливо кури та індики, такого імунітету не мають, тому швидко гинуть і для них пташиний грип може стати останньою подією в житті. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена.

Грип птиці зустрічається у багатьох країнах практично по всьому світі і протікає зазвичай у вигляді епізоотій та ензоотій, охоплюючи велику частину поголів’я у господарстві та на доволі великій території навколо. Найбільш уразливі перед вірусом кури, але небезпека підхопити страшну хворобу є не тільки у беззахисною курки, але і у людини! Вірус – збудник курячого грипу дуже швидко мутує і стає просто невловимим для вчених. Лабораторні дослідження, зокрема, продемонстрували, що виділені штами цього підтипу мають високу патогенність і можуть бути причиною тяжкого захворювання у людей. З безлічі штамів цього вірусу найбільш небезпечним вважається H5N1. Саме цей різновид двічі підтверджував здатність вірусу грипу підтипу H5N1 викликати тяжкий перебіг хвороби та смертельні випадки. (Гонконг – 1997 р., Нідерланди – 2003 р.). Для зараження людини потрібен тривалий та тісний контакт з хворою птицею, або продуктами її життєдіяльності. Період інкубації триває від 2 до 8 днів. Первинні симптоми схожі на звичайний грип: нежить, кашель, діарея, біль у м’язах, блювота, біль в області грудей або живота, можуть бути кровотечі ясен.

Щоб не допустити та запобігти занесенню та поширенню збудника хвороби пташиного грипу на власне подвір’я необхідно знати:

  1. Уникайте контактів домашньої птиці з дикою перелітною та синантропною птицею.
  2. Утримувати домашню птицю закритою, ізольовано від других тварин в загонах огороджених сіткою.
  3. Контролювати щоденно фізіологічний стан птиці.
  4. Не напувати домашню птицю водою з відкритих водоймищ куди мала вільний доступ дика птиця.
  5. Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою. Обмежити доступ стороннім до птиці.
    6. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
  6. Постійно вести боротьбу з мишоподібними гризунами та шкідливими комахами.
  7. Не купувати м’ясо птиці на стихійних ринках, де м’ясна продукція не проходить контролю безпечності та якості харчових продуктів
    9. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок та одягу, а також використання противірусних препаратів за призначенням лікаря.
  8. В разі виявлення підозрілої птиці при полюванні на пернату та водоплавну дичину ні в якому разі не згодовувати потрохи, добуті на полюванні курям із домашніх господарств.
  9. Тушки і внутрішні органи, отримані від хворої і підозрілої щодо захворювання птиці, направляють на знищення. Тушки і внутрішні органи, отримані від забою птиці, підозрюваної в зараженні, але за відсутності патологічних змін, направляють на проварювання або для виготовлення консервів. Пух і перо знищують. (температура + 56 град. С знезаражує (теплова обробка) вірус – протягом 3 год, + 6о град. С – протягом 30 хв, + 65 – 70  град.С – протягом 2- 3 хв.). 
  10. В разі якщо ви побачите хворих або мертвих птахів негайно звертайтеся до місцевих органів Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь