A A A K K K
для людей із порушенням зору
Захарівська громада
Одеська область, Роздільнянський район

Шарка (віспа) слив-карантинне захворювання кісточкових культур.

Дата: 23.04.2024 14:27
Кількість переглядів: 16

Однієюізнайшкодочиннішихвірусних хвороб кісточкових культур вважаютьвіспу (шарку) слив, збудникомякої є вірусвіспи слив (Plumpoxpotyvirus (PPV).Bірусвіспи слив у всьомусвітімає статус карантинного об’єкта і в нашійкраїні занесений до «Перелікурегульованихшкідливихорганізмів», а також є об’єктомвнутрішнього карантину. 

Вірусінфікує сливу, абрикос, персик, аличу, нектарин, терен, а такожще 37 диких видівPrunus та понад 100 видівтрав’янистихрослин. Резерваторамивірусувісписливиможуть бути дзвоникиріпчастоподібні, повійзвичайний, кропивадводомна, кропива глуха, люцерна серпоподібна, жовтецьнесправжньобульбистий, конюшинаповзуча, паслінсолодко-гіркий, боби та горох.

Захворюванняпризводить до погіршенняякості і зменшеннякількостіплодів, можливепередчаснеопадання до 100% абсолютно непридатних до переробкиплодів. При зараженнінекротичнимиштамамивірусуможливаповназагибель.

Симптомишаркисливидуже сильно залежатьвідмісцевості, сезону, видівPrunus і сортів, тканинирослин (листяабоплодів). Симптоми часто не виявляються в перший або два роки зараження. Однак, зниженняврожаюплодів є єдиноюознакою, яка часто спостерігається на деревах без будь-якихіншихвидимихсимптомів.

Зовнішніознакихворобипроявляються на листках, молодих пагонах і плодах. Через 3-4 тижніпісляцвітіння на листках сливи і аличіутворюютьсярозпливчастіжовто-зеленіплями у формі широких кілецьабосмуг. На листках персика і нектарина з’являютьсяхлоротичніплями, жилки світлішають. Зовнішнісимптомипомітнівпродовж короткого періоду, післячого хвороба переходить в приховану форму. Зовнішніознаки на листках абрикоса проявляються у виглядіжовтоговізерунка у формікілець, жовтихсмугуздовж жилок. З настанням спеки ознакиінодізникають, на ураженихділянках листка часто утворюютьсянекротичніплями. В залежностівідвразливості сорту плями на плодах можуть бути світло-жовтими з зеленим центром абонекротичними і заглибленими в перикард. 

На плодах сприйнятливих до хворобисортівспочаткуз’являютьсяхарактернівізерунки, якіскладаються з кільцеподібних темно-зеленихсмуг і плям, по мірідозріванняплодівзабарвленняплямстаєфіолетовим. Тканина під ними червоно-бура, часткововідмерла і заповненакамеддю. Уражені плоди набуваютьпотворноїформи, передчаснодостигають і опадають. Вони гіркі на смак, непридатні для вживання. За сильного ураженняобпадає 80-90% плодів. З часом на хворих деревах з’являютьсяознакирозетковості. Гілки і стовбур дерева стаютьбільшщільними, ламкими, присутніракоподібнінарости, деревина набуваєчервоно-коричневого кольору.

Ураженнявірусомшаркипризводить до ослаблення дерева, потім до погіршенняякостіплодів аж до повноївтративрожаю. Віруспоширюєтьсяіззараженимиприщепним та посадковимматеріалом, із хворою кореневоюпаростю, насінням та комахами-переносниками (попелиці і цикади), а такожмеханічним способом, наприклад, віруспотрапляє в ранки на деревах під час обрізки, якщовикористовуютьбрудніінструменти. Вірусможепотрапити на інші дерева і з немитих рук садівника, на якихзалишивсясікураженихрослин. Швидкістьпередачіхворобидостатньо велика, кількістьураженихвірусомрослинможевдвічізбільшуватися за один сезон. Післяінокуляціїінкубаційнийперіодможетриватикількамісяців. Системнерозповсюдженнятриваєкількароків.

Оскільки не існуєлікуваннявірусувісписливи, і збудникможеспричинитируйнівніпроблеми в саду, запобіганняпоширеннявірусумаєвирішальнезначення. Найкращийспосібзапобіганнявірусувіспи – це посадка дерев, сертифікованих як вільнівідвірусу, шляхом тестування.

Необхіднощорічнопроводити два обстеження (через 21-28 днівпісляцвітіння, в періоддозріванняплодів) – в похмуру погоду, при достатньомуосвітленні, з усіхбоків, так як симптомиможутьрозподілятисянерівномірно. Видаляти і знищуватиопалі плоди і листяуражених дерев. Оброблятирослинивідповідними препаратами протисиснихшкідників. Післявикористанняобов’язково треба дезінфікуватиінструменти. Щоб не допуститипоширенняцьогонебезпечного карантинного захворюваннязабороняєтьсяввезенняпосадкового і прищепногоматеріалу з місць, де поширенезахворювання. Знищенняінфікованих дерев – єдинийспосібборотьби з вірусом.Необхідно щорічно проводити два огляди протягом літа – в похмуру погоду, при достатньому освітленні, так як симптоми можуть розподілятися нерівномірно.

 

 

 

Провідний спеціаліст відділу                                                Сергій Кубаєнко

карантину рослин Управління

фітосанітарної безпеки

ГО Держпродспоживслужби

в Одеській областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь