12 травня Міжнародний день здоров’я рослин
Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Його мета – підвищити глобальну обізнаність про те, як заходи із захисту здоров’я рослин можуть покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток.
Рослини – це живі організми, джерело поживних речовин та кисню на землі. Від рослин залежить наше життя, здоров’я і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству.
Захист рослин – комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану сільськогосподарських культур і лісових насаджень, продукції рослинного походження, спричиненого шкідниками, хворобами та бур’янами. Зміни клімату та діяльність людини перетворили екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття і появи нових технологій.
У сучасних інтегрованих системах захисту рослин провідним є хімічний метод. Ця тенденція на тривалий час збережеться і в майбутньому, оскільки науково обґрунтоване застосування пестицидів, порівняно з іншими засобами захисту від шкідливих організмів, забезпечує його високу біологічну і економічну ефективність.
Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько-невідчутному рівні (не перевищує економічних порогів шкідливості (ЕПШ). Цього можна досягти правильним застосуванням агротехнічних заходів вирощування культури, контролем за щільністю шкідників та їх природних ворогів, застосуванням біологічних та хімічних засобів захисту рослин.
Необхідно враховувати те, що внаслідок проведення захисних заходів можна отримати і негативні наслідки. Так, при застосуванні хімічних заходів може збільшитися стійкість шкідників до пестицидів (резистентність), можуть загинути корисні організми (хижаки, паразити, ентомофаги), вирощена сільськогосподарська продукція буде із залишками пестицидів, ґрунти, атмосфера, підземні води тощо – стануть забрудненими.
В Міжнародний день здоров’я рослин у 2024 році Держпродспоживслужба закликає всіх підвищувати рівень обізнаності в сфері збереження здоров’я рослин. Продовжуємо здійснювати відповідні заходи для забезпечення фітосанітарного благополуччя в країні для зростання економіки та збереження здоров’я людей і тварин.
Головний спеціаліст відділу контролю
у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна
управління фітосанітарної безпеки, Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області
О.І.Нікорчук